Leopold3

kleuter- en lagere school
Logo Reflectie van de Directie
 
Volg ons op bovenstaande sociale media voor meer informatie.

Ik kan met mijn twee handen de wereld veranderen

Sinds het begin van deze eeuw zijn termen als ‘actief burgerschap’ en ‘bewonerskracht’ hot. In de samenleving ‘borrelt’ er van alles en zijn er zeer interessante burgerinitiatieven waar te nemen. Ook binnen het onderwijs heeft men de ambitie jongeren klaar te stomen voor een actieve, kritische deelname aan het maatschappelijk leven.
 
De hamvraag is echter of actief burgerschap tijdens een lesje in het klaslokaal overgebracht kan worden?

Als jong kind is je wereld nog heel beschut en overzichtelijk. Je ouders, zussen en broers en de plek waar je woont vormen de basis van je bestaan. Naarmate je groeit, groeit dit wereldje met je mee. Je leefwereld wordt steeds groter. En belangrijker nog, het besef van de samenleving om je heen groeit ook. Je vormt een eigen mening, krijgt te maken met normen en waarden, je sociale leven breidt zich uit. Kortom, je ontwikkelt een steeds groter bewustzijn van jezelf en je omgeving.

Naarmate jonge kinderen opgroeien speelt de eigen wijk een steeds belangrijkere rol. Vooral voor kinderen op de basisschool speelt de wijk een belangrijke rol; het is hun basis. Daar wonen zij, gaan zij naar school, doen zij boodschappen met hun ouders en hebben zij vriendjes en vriendinnetjes. De wijk is voor hen het belangrijkste referentiekader voor hun kijk op de wereld.
 
De wijk in eigen handen nemen - foto 1
 
In Leopold III willen we leerlingen laten reflecteren over hoe ze in de eigen leefomgeving staan, over hoe ze verantwoordelijk en bewust in hun wijk kunnen wonen. Hen laten nadenken over welke concrete initiatieven ze zelf kunnen opstarten om een bijdrage te leveren aan die zaken die hen nauw aan het hart liggen in het publieke domein.

Kleine acties maken het verschil. Je moet niet wachten tot er een groot maatschappelijk project wordt uitgetekend, maar je kan zelf bij de kern beginnen.
 
Bijvoorbeeld door de handen uit de mouwen te steken en de buurt te transformeren tot een parel.

Hoe jonger we onze kinderen kunnen doordringen van respect voor hun leefomgeving, hoe beter. Zo groeit bij hen het inzicht dat ze zelf de verandering kunnen zijn die ze in de wereld willen zien.

Op deze foto’s zie je hoe onze leerlingen pret beleven terwijl ze een wereld van verschil maken.
 
 
 
De wijk in eigen handen nemen - foto 2
 
 
De wijk in eigen handen nemen - foto 3
 
 
De wijk in eigen handen nemen - foto 4
 
 
 

Een job die energie geeft

In Leopold III werken is als de hoofdprijs winnen in de lotto, of beter nog de hoofdvogel afschieten bij Euromillions. Ben je dus zelf een leerkracht die er van droomt om ons schoolteam te versterken, let dan goed op en wees er als de kippen bij wanneer wij een vacature vrijgeven.
 
Deel deze pagina op één of meerdere van bovenstaande sociale media.