Leopold3

kleuter- en lagere school
Logo Reflectie van de Directie
 
Volg ons op bovenstaande sociale media voor meer informatie.

Niemand is een geboren lezer

We haasten ons van het ene ogenblik naar het andere. Zelfs tijdens de vakantie blijft die tijdsdruk voelbaar. Vakanties zijn allang geen rustpunt meer, eerder een startpunt naar een trip zo ver mogelijk weg van de dagelijkse routines. En dan bij voorkeur naar de andere kant van de wereld.

Ik hanteer zo’n herfstvakantie om tijd écht weer in handen te nemen en om ondubbelzinnig mijn hakken in het zand te zetten voor het recht op lummelen. In volstrekte rust nadenken over een aantal dingen waarover je nooit nadenkt, omdat je daar vanwege het werk geen tijd voor hebt, verruimt je persoonlijke horizon en maakt je slagkrachtiger. Ook zonder vliegtuig kunnen gedachten een hoge vlucht nemen, zeker als boeken hen vleugels geven.

Lezend genieten van de vakantie

Loflied op het lezen

Echte vrienden. Ze wachten, schrijft Désanne van Brederode (schrijver, filosoof en essayist), op een plank in mijn boekenkast geduldig tot ik ze even geduldig, letter voor letter tot leven wil wekken, op een plek waar niemand ons samen hoort en ziet.

Via lezen slaan we kennis en informatie op. Educatieve boeken hebben voornamelijk dat doel voor ogen, maar ook fictieve verhalen brengen inzichten bij. Al lezend ontdekken we de wereld, de ander, maar ook onszelf en verruimen we zo ons denken.

Goed lezen, m.a.w. woorden in werelden omzetten is iets wat je moet leren. Het gaat nooit vanzelf. Het is een vaardigheid die ontwikkeld kan worden, maar die jammer genoeg in onze maatschappij onderbelicht is. Net als voorlezen terwijl daar de bron van leesmotivatie ligt.

Iedereen leest

De vele voordelen van voorlezen

‘Children are made readers on the laps of their parents’, zo sprak auteur Emilie Buchwald. Door voor te lezen aan kinderen, stimuleer je niet alleen hun taalontwikkeling en woordenschat, maar geef je hen ook leesplezier door. Door voor te lezen, prikkel je de fantasie van een kind om beelden bij een verhaal te verzinnen, zich de personages voor te stellen en – wie weet – ook verder te fantaseren.

Voorleesweek

Leesplezier doorgeven

Voorlezen – in welke taal dan ook – is een uitstekende manier om leesplezier door te geven aan een kind. Als ze zien dat jij van voorlezen en lezen geniet, en ze hieraan goede herinneringen koppelen is de kans groot dat ze dat enthousiasme overnemen.

De nationale voorleesweek start op 16 november en staat in het teken van 'voorleesrituelen'. Naar aanleiding hiervan worden er in de hele school verschillende voorleesactiviteiten georganiseerd. We zouden het ook geweldig vinden als er enkele (groot)ouders in de klas willen komen voorlezen!

 

Een job die energie geeft

In Leopold III werken is als de hoofdprijs winnen in de lotto, of beter nog de hoofdvogel afschieten bij Euromillions. Ben je dus zelf een leerkracht die er van droomt om ons schoolteam te versterken, let dan goed op en wees er als de kippen bij wanneer wij een vacature vrijgeven.
 
Deel deze pagina op één of meerdere van bovenstaande sociale media.