Leopold3

kleuter- en lagere school
Logo Reflectie van de Directie
 
Volg ons op bovenstaande sociale media voor meer informatie.

Een leerzame week vol codeplezier

Leren programmeren, zeg maar codetaal aanleren, op school is een manier om kinderen te ondersteunen in hun digitale zoektocht. Kinderen dromen ervan om hun creativiteit los te laten op een videospel, een website of een robot. En dit alles is al lang geen toekomstmuziek meer.
De leerlingen van het 3de leerjaar genoten alvast van een leerzame week vol codeplezier.

Codeerplezier

Computational Thinking

Computational Thinking (CT) staat, ook in het basisonderwijs, in toenemende mate in de belangstelling. Hierbij wordt CT gezien als het denkproces dat gebruik maakt van een serie geordende logische stappen (algoritmes en procedures) om een bepaald doel te bereiken door een complex probleem te ontwarren (probleem decompositie) en de oplossingen op een efficiënte wijze uit te laten voeren door een informatie-verwerkend apparaat, zoals een computer of een robot.

Wat heb je nodig?

Om concreet aan de slag te gaan met je klas heb je al lang geen computerklas meer nodig. Coöperatieve werkvormen (werken in kleine groepjes of duo’s) gecombineerd met enkele computers, iPads en Chromebooks maken al veel mogelijk. Een vrije programmeertaal zoals bijvoorbeeld Scratch kost je geen duit en als je dan nog een roboticakoffer ontleent is het helemaal feest voor de leerlingen. Een realistisch school-scenario dus.

Codeerplezier
 
Codeerplezier
 
Codeerplezier
 
Codeerplezier
 

Maar wat is Scratch nu eigenlijk?

Scratch is een zogenaamde object-georiënteerde visuele programmeertaal. Anders gezegd: door puzzelblokjes aan elkaar te hangen ga je jouw ‘figuurtje’ programmeren zodat het exact doet wat jij wil dat het doet. Je kan er spelletjes mee maken, verhaaltjes mee uitbeelden en er animaties mee maken. Op deze wijze helpt Scratch kinderen om de belangrijkste beginsels van programmeren te leren, te vergelijken met het aloude wiskundig ‘logisch denken’ (oorzaak-gevolg), gerelateerd aan multimediale dimensies.

Codeerplezier
 
Codeerplezier
 
Codeerplezier
 
Codeerplezier
 

De leerkracht als facilitator

Inzake coderen hoeft de leerkracht niet langer de klassieke positie van ‘kennisdrager’ in te nemen, maar wel de rol van ‘facilitator’ op te nemen. Anders gezegd: de leerkracht hoeft niet de juiste antwoorden te kunnen geven, maar hoort wel de juiste vragen te kunnen stellen om de leerling een duwtje in de juiste richting te geven. Het denkproces bij het kind is immers het belangrijkst, niet de reproductie. En om dat te begeleiden, is een leerkracht uitermate goed geplaatst en geschoold, zelfs al heeft die zelf nooit eigenhandig ‘computerles’ gevolgd.

Codeerplezier
 
 

Een job die energie geeft

In Leopold III werken is als de hoofdprijs winnen in de lotto, of beter nog de hoofdvogel afschieten bij Euromillions. Ben je dus zelf een leerkracht die er van droomt om ons schoolteam te versterken, let dan goed op en wees er als de kippen bij wanneer wij een vacature vrijgeven.
 
Deel deze pagina op één of meerdere van bovenstaande sociale media.